dimarts, 29 de maig del 2007

La immigració i les eleccions

Avui m'aparto una mica del tema habitual, per parlar d'un fet que em preocupa: l'ús que han fet els polítics de la immigració com a arma electoral en les passades eleccions. Penso que la immigració és un tema prou seriós com perquè sigui pensat i pactat per part de tots els partits polítics en un projecte comú, en lloc que cada partit digui la seva i es dediqui -en alguns casos- a preocupar a la població i induir una sèrie de prejudicis.
També hi ha una sèrie de dades reals (que demostren com la immigració ha ajudat al creixement econòmic del país, a superar els problemes demogràfics, etc.) que no se solen difondre i una certa imatge de la immigració que es transmet des dels diaris. Així, totes les notícies dels diaris fan referència a les pasteres i als "cayucos" i publiquen fotos de subsaharians pobres i morts de fred i cansament, per donar una certa imatge de la immigració. Així, pràcticament no es parla de la immigració que arriba a través de la Jonquera i a l'aeroport de Barajas, que són molts més i tenen unes característiques molt diferents, o dels immigrants de classe més alta o que tenen una educació superior.
És evident que el fenomen de la immigració no és tot "flors i violes", però tampoc hem de caure en l'altre extrem i presentar aspectes només negatius, per exemple dient que tots són terroristes, que ajuden a crear inseguretat, etc. I sobretot hem de tenir en compte que és un fenomen molt important, que està transformant la nostra societat i que cal que la integració es faci bé, amb la col·laboració de tots els partits en un projecte comú i seriós.